Vrouwen en kinderen van Noord en Noord gezien door vrouwen en kinderen

WAT IS EEN CANON?
Een canon is een groot prikbord met stukjes geschiedenis die het waard zijn te onthouden. Die worden in ‘vensters’ beschreven en geïllustreerd. Zo is er een Canon van Nederland en een Canon van Amsterdam. Als je die bekijkt dan zie je dat vrouwen en meisjes en ons stadsdeel er daarin heel bekaaid vanaf komen.

HERSTORY/HISTORY
We willen aan een Canon van Noord beginnen door eerst naar de rol van vrouwen en vanuit het perspectief van vrouwen en kinderen te kijken naar:

  • mensen, gebeurtenissen, ontwikkelingen, gebouwen en plekken in Noord
  • korter geleden of veel verder terug in de geschiedenis.

Op canonvannoord.nl vind je nu al wat voorbeelden van vensters.

CANON VAN NOORD
Op het prikbord van de Canon van Noord kun je nu herinneringen plaatsen die het volgens jou waard zijn in het collectieve geheugen van Noord bewaard te blijven. Je weet daarbij tevoren niet of jouw keuze overeenkomt met die van veel anderen.

NOEMEN OF ZELF SCHRIJVEN
Dat kan je doen door ons voorstellen te doen. Je kunt ook zelf daarvoor teksten en illustraties aanleveren. Je kan daarvoor de antwoordknop van de site gebruiken

REAGEREN, AANVULLEN EN CORRIGEREN
Je kan ook reageren op een venster dat al op de website staat. Misschien klopt er iets niet, kun je eigen ervaringen vertellen of onze informatie aanvullen. Je kunt daarvoor de antwoordknop gebruiken.

ANDEREN ERBIJ BETREKKEN
Als je het een goed idee vindt samen aan een Canon van Noord te werken, deel onze website dan met anderen.

———
De Canon van Noord is een initiatief van Historisch Centrum Amsterdam-Noord.
Hcan.nl