“We hebben bijna alles zelf moeten uitvinden”
Marjan de Blok, een programmamaakster, maakte in 2008 een filmpje over de energiezuinige geWoonboot bij de voormalige NDSM-werf. Dat bracht haar op het idee samen met anderen een circulaire stadswijk voor wonen en werken te maken, drijvend op het water. In 2019 kwam de droom van De Blok en haar medestanders uit. Na tien jaar van denken, plannen maken, vergaderen, overleggen met de gemeente en instanties, ontwikkelen, subsidies aanvragen, besprekingen met architecten en al die andere tijd- en energierovende activiteiten. Met 46 huishoudens gingen ze aan de slag en hoe grauw en ongezellig de afgetakelde locatie aan het Johan van Hasseltkanaal er bij de aanvang uitzag, het is nu een van de mooiste plekken van Noord. Schoonschip is nu de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa.
Bewoner en architect Mijke de Kok was vanaf het begin betrokken bij de bouw: ’Wij zijn heel erg trots en blij om hier te ogen wonen want het bouwen van je eigen woning is volgens mij de droom van iedere architect’. De verwarming werkt door middel van aquathermie. Dat betekent dat warmtepompen de warmte aan het water van het kanaal onttrekken. De bewoners wekken zelf energie op via zonnepanelen. Elke woning heeft een grote accu waarin die energie kan worden opgeslagen en door een slim elektriciteitssysteem onderling kan worden uitgewisseld. Ook
is er een gescheiden stroom voor de afvoer van grijs water (uit de vaatwasser en wasmachine) en zwart water (uit het toilet). Behoorlijk duurzaam wonen dus. Door al die technieken is Schoonschip een kweekvijver voor innovatieve en ecologische ontwikkelingen.
Het is te gemakkelijk te zeggen dat dit het zoveelste project van witte welgestelde mensen in Noord is. Pogingen om in het project ook sociale huurwoningen te realiseren liepen helaas op niets uit. Misschien doordat zulk pionierswerk nog niet paste in het beleid van woningcorporaties. Nu het zijn realiseerbaarheid heeft bewezen, had het achteraf bezien misschien wel gekund.
Meer weten?
Op de website van Schoonschip vind je meer over de ambities, de bewoners en de geschiedenis van het project.
Tekst o.a. ontleend aan Het Parool en AT5. Foto Isabel Nabuurs, overgenomen van de website van Schoonschip.