Vrouwen en kinderen van Noord en Noord gezien door vrouwen en kinderen

Test samenvatting

Krijtmolen d’Admiraal is genoemd naar Elisabeth Admiraal die de molen in 1792 liet bouwen door Symon Krol. Heel lang werd gedacht dat haar echtgenoot Roelof de Leeuw de molen liet bouwen en naar haar vernoemd zou hebben. Maar Roelof, schepen en burgemeester van Monnickendam, was al in 1763 overleden. De in 1702 geboren Elizabeth Admiraal – inmiddels negentig jaar oud – was zelf de investeerder in dit bouwproject. Ze kocht op 12 juni 1792 voor 350 gulden het Jan Betten-ven in de Buiksloterpolder, “groot een dijmpt tweehonderd twaalf roeden”.  Nog datzelfde jaar werd de molen voltooid en in gebruik genomen. Als eerbetoon aan haar man liet Elizabeth twee leeuwen  op het zuidoostelijke dak van de molenschuur plaatsen.  Op de oudste nog bestaande foto van de molen van voor 1896 (zie afbeelding) zijn de leeuwen nog te zien. Maar ze zijn helaas vrij spoedig daarna zijn  verdwenen. Tijdens het nationale molenweekend in mei 2009 stonden er na 120 jaar weer twee leeuwen op de molen samen met een kopie van een reclamebord dat ooit door de leeuwen werd geflankeerd.

In Stadsarchief Amsterdam is o.a. de notariële akte te vinden waarin Elisabeth Admiraal vier jaar na de dood van haar man een aantal veranderingen aanbrengt in het langstlevende testament dat zij met haar man had gemaakt.

1 reactie op “Test samenvatting”

  1. I must thank you for the efforts youve put in penning this site. I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.